Saturday, January 06, 2007

Augusto Pinochet (1915-2006) RIP

Den 10:e december förra året dog Augusto Pinochet. Han var diktator i Chile under 17 år mellan 1973 och 1990. Under hans tid dog minst 3 500 människor som en direkt följd av hans maktövertagande eller fortsatta styre, däribland hans företrädare Salvador Allende som dog i samband med att presidentpalatset stormades vid själva maktövertagandet.

Pinochet lämnade över makten frivilligt 1990 då det visat sig i en folkomröstning 1988 att en majoritet inte ville ha kvar honom som diktator. Han försäkrade sig dock först om att han skulle åtnjuta immunitet mot händelser under hans tid vid makten, vilket verkar väldigt klokt. I efterhand upplöstes dock denna immunitet av Patricio Aylwin och hans grabbar som fick makten i Chile efter Pinochet.

Var han då en hemsk människa, typ Saddam Hussein eller Adolf Hitler? För det första bör vi notera i sammanhanget är det mycket måttliga dödandet för att vara en "blodig militärkupp" och diktatur under 17 år. Jämför tex. siffran 3 500 med Sovjetunionens 60 000 000 offer. För det andra var det inte så att Pinochet grep makten för att plundra eller utnyttja någon. Han tog över ett land som var på fritt fall med rusande inflation och omfattande socialiseringar. Det var Allende som var den riktiga skurken i sammanhanget. Det var han som förde med sig kaos och förstörelse. Pinochets bidrag var att stabilisera landet genom att införa marknadsekonomi där folk gavs makten själva att utforma sina liv. Det enda de inte fick bestämma över var vem som satt vid makten, inte förrän 1990 i alla fall då de även beviljades detta. Pinochet var ur det perpektivet folkets man, en hjälte som räddade landet från att bli ännu ett kommunistiskt inferno.

Tänk om det funnits en Pinochet 1920 i Ryssland, eller 1937 i Tyskland. Hade vi då gnällt över 3 500 döda boljeviker eller lika många nazister? Förmodligen. Folk har lite svårt för att skilja på våld och våld. Det är helt i sin ordning att bruka våld mot den som försöker socialisera ett land. I alla fall om vi betraktar vad det faktiskt innebär (socialisera låter ju så snällt). Socialisering är att råna folk på sina livsverk. Och detta kan aldrig ske frivilligt utan blodspillan. Folk lämnar inte frivilligt ifrån sig det som de äger, och de lämnar heller inte frivilligt ifrån sig rätten att skapa nytt. Pinochet insåg detta, och de 3 500 blir därför inga oskyldiga offer för militärdiktaturen. De är ju väldigt skyldiga till att försöka socialisera ett land.

Margaret Thatcher var den enda jag vet som hade ryggrad att hälsa på och uttrycka sin sympati för Pinochet då han sattes i husarrest i England. Det beundrar jag henne för.

No comments: