Thursday, May 24, 2007

Värdelära och demokrati

Statliga granskningsnämnden (GRN) släpper igenom hårdare omdömen i rapporteringen om Sverigedemokraterna än vad de gör om andra politiska partier. "Det har att göra med vad SD enligt sina program står för och mot bakgrund av att det finns en så kallad demokratibestämmelse i radio- och tv-lagen som talar om att programföretag får ta ställning för alla människors lika värde, säger granskningsnämndens direktör Cecilia Renfors."

Lika värde var det. På vilket sätt är människor lika mycket värda? Jag måste nog medge att jag anser en hel hop människor vara tämligen värdelösa, som typ kvinnor på fotboll, eller våldtäktsmän som humanister, eller kvinnor på hockey, eller mördare som människor, eller kvinnor på armbrytning.

Är det någon på allvar som vill hävda att Hitler, Stalin eller Mao har samma värde som andra människor? Var i så fall god att förklara på vilket sätt. Människor har olika värde på en väldigt många olika sätt. Vi kan skapa olika värde, vi kan vara olika vänliga, ha olika relationer, osv. Det där med lika värde är en meningslös harang som används när det passar.

Har vi nu bestämt oss för att ha demokrati så får vi väl stå för det också. Det innebär att vi måste tillåta onda, dåliga, puckade åsikter också! Fast nog om Socialdemokraterna. Om vi ska ha en demokrati så ska även Sverigedemokraterna få framhålla sina åsikter på samma villkor som alla andra.

No comments: