Monday, September 18, 2006

If you can't beat them - join them

Frihetsvänner hurrar efter alliansens seger i valet. Tydligen var det moderaternas framgångsrikaste val sedan 1928. Den sluge Reinfeldt insåg att moderaternas kompromisslösa hållning 2002 kostade dem valet. Ja, det och Uppdrag Gransknings avslöjande om att det fanns en och annan moderat som är trötta på att det strömmar in invandrare i landet som lever på våra skattepengar förstås.

Den här gången var det inga moderater som var trötta på folk som lever på bidrag. Inte heller var det någon brist på kompromissandet. Det är numer helt okej att staten tar mer än 50 % av våran lön. Men visst ska vi få våra skattesänkningar. 37 miljarder i ett första steg under 2007, och ytterligare 8 miljarder i ett andra steg under 2008 enligt alliansens förslag. Det första steget är tydligen redan finansierat, medan man får hoppas på lite keynesianska glädjeskutt i ekonomin för att finansiera det andra. Om glädjeskutten uteblir kan dock inte alliansen utesluta att det måste skäras lite i de offentliga utgifterna.

Men tänkt om glädjeskutten i ekonomin uteblir? Det skulle kunna betyda döden för hattmuseum eller till och med slöjden i Sverige. Eller, nog kommer det alltid finnas slöjdentusiaster som täljer ihop saker av ren skaparglädje? Fast det räcker väl i alla fall inte upp till de 8 miljarder som vi eventuellt ska behöva spara. Och då måste det ju skäras ned på skola, vård och omsorg, eller?

Faktum är att vi betalar ca. 1200 miljarder i skatt och endast en liten del av detta går till skola, vård och omsorg. Att läsa diverse budgetar är tråkigt och tidskrävande, men här är ett litet utdrag av mina förslag där vi kan spara:


  • Bidrag till folkbildningen (inte skola), 2,6 miljarder.
  • Bidrag till allmän kulturverksamhet, 0,2 miljarder.
  • Bidrag till Operan, Dramaten, Riksteatern, Dansens Hus och Svenska rikskonserter, 0,9 miljarder.
  • Konstnärlig gestaltning av den gemensamma miljön, 40 miljoner.
  • Främjande av hemslöjden, 20 miljoner.
  • Filmstöd, 0,2 miljarder.
  • Stöd till trossamfund, 50 miljoner.
  • Intervention och exportbidrag för jordbruksprodukter, 1,4 miljarder.
  • Stöd till innehavare av fjällägenheter m.m.1,5 miljoner.
  • Bidrag till vissa internationella organisationer, 0,9 miljarder.

Puh! Ja, ni förstår säkert poängen. Det finns hur mycket skumma utgifter som helst att skära i. Man behöver inte ens röra skolan eller sjukvården. Vad kom jag upp i förresten? Få se... 6,3 miljarder, och det efter ca. 15 minuter. Med tio minuter till så hade jag säkert kommit upp i 8. Fast det är för tråkigt, för att inte nämna deprimerande, att sitta och titta på budgetpropositionen.

Det är i alla fall en smula upplyftande att det inte utesluts att man kan skära i dessa utgifter. Men om man nu ville rösta på någon som lovar att skära i de offentliga utgifterna då? Tänk om man inte vill vara med att betala filmstöd för 0,2 miljarder? Numer är man tydligen inte representerad av något etablerat parti om man hyser sådana åsikter. Undrar vad moderaterna år 1928 skulle ha tyckt om filmstöd?

Och vad händer med våra statliga monopol, t. ex. Systembolaget eller spelmonopolet? Idag hörde jag från Reinfeldt att "vi får se". Jaha. Men vad var det vi gick och röstade för? Innebar systemskiftet att det fortsatt ska förmyndas över oss? Vi vet inte vårat eget bästa och så där? Är det någon som tror på att vi får någon proffsboxning tillåten i Sverige? Nej? Inte jag heller.

Faktum är att det inte ens är vettigt att jämföra moderaternas valframgångar över tid eftersom det inte handlar om samma värderingar. Det är bara samma sak till namnet. Socialdemokraternas största seger är att ha fått sina motståndare att anamma deras politik och sen vinna valet åt dem.

If you can't beat them - join them.EDIT: På samma tema

No comments: